tiistai 11. syyskuuta 2012

Nappikauppoja


Kävimme nöttösen kanssa tänään maitokaupassa ja piru vie meni minulla kenkä rikki heti kassalinjan jälkeen! Onneksi meidän maitokauppa on yhtä kuin ostoskeskus joten uudet läppöset löytyi suht vaivattomasti. Harmittaa vaan rahan meno..

1. Löydä kamera
2. Tee kaalikääryleitä ja kaalilaatikkoa
3. Tee Tomaatti-sipulipiirakkaa
4. Leivo pullaa
5. Leivo leipää
6. (Perjantaina) tee viikonlopuksi valkosuklaa-limekakku
7. Neulo loppuun jämälanka-junasukat ja päättele ne sekä jo valmiit jämälankasukat
8. Etsi netistä ohje vauvan nutulle, aloita se
9. Valitse kehitykseen lähetettävät kuvat
10. Käy uimassa ainakin kerran

Maanantai ja tiistai lyhensivät listaa mukavasti. Vauvelin nuttu olikin yllättävän nopea neulottava ja edellisiin yrityksiin verrattuna tikkuilu on mukavaa kun on ohje mitä seurata. Eli siis käytännössä ei ole allekirjoittaneen vika jos pieleen menee :) Pieneltähän toi vaikuttaa mut eihän ne tuppaa kovin isoja olemaan ne rääpäleet syntyessään. Nutun saaja on siis siskoni toinen lapsi (saan minä sen nyt jo sanoa!) ja viime viikonloppuna selvisi että miehen veljen vaimokin odottaa toista (tosin mieheni sanoi pari viikkoa sitten että veli on vaihtanut auton isompaan ja lähettänyt lapsen päivähoitoon niin sanoin jo silloin että niille tulee siis toinen. Ei uskonut minua silloin mutta eipä tuossa tarvi raketti-insinööri olla että tajuaa mistä on kyse..). Eli nuttua pukkaa jatkossakin.


Etukappaleet (ilman nappilistoja) suoristuksessa ja takakappale tekeillä

Nappilistoista puheen ollen googlettelin netistä nappi- ja kangaskauppoja ja tarjonta on harmittavan suppea. Yhden mainitsemisen arvoisen löysin, Polinka. Muita vinkkejä otetaan vastaan.


Lättänä (näin paljon mulla on lajituntemusta, heh) iso kaali taipui kaalikääryleiksi ja lopun silppusin odottamaan kaalilaatikon tekoa. Meiramia ei kaapissa minulla ollut joten se jäi tällä kertaa uupumaan, mutta kuuluu ehdottomasti asiaan. Tämän kaalilajikkeen kanssa kannattaa nähtävästi ensi kerralla unohtaa lehtiruotojen ohentaminen ja leikata ne vaan pois kokonaan, ei niitä saanut niin ohuiksi ettei olisi olleet hieman puumaisia.

Sir, kaalinne on lättänä!

Leikkasin kannan poijes ja keittelin kaalta kunnes lehdet irtoilivat ja pehmenivät. Kylmän vesihuuhtelun jälkeen lehdet pääsivät liinalle kuivumaan ja lehtiruodon ohennukseen. Täytettä valmistelin siinä sivussa. Riisiä tuli n. 3dl (keitettynä) ja jauhelihaa 300g. Monet tykkää lihaisammasta mutta meille riitti tuo vallan hyvin. Pari munaa, desi kermaa, suolaa ja valkopippuria, yksi sipuli kuullotettuna. Kaikki sekaisin ja reilusti lehdykälle ja lehti rullalle. Tässä kaalessa oli tosi isot lehdet joten jumbokääryleitä tuli 10 kpl, pieniin kääryleisiin täyte riittää reiluun viiteentoista. Kääryleet ladotaan uuniastiaan ja pinnalle valutetaan siirappia ja heitellään voinokareita. Minulla ei ole sellaista "oikeaa" siirappia mitä suomessa saa enkä tiedä saako sitä edes täältä (Turkista), mutta käytin anopin tekemää rypälesiirappia (kuvassa kauniissa astiassa eli kokispullossa :) ja tuli ihan mielettömän hyvää! Laitoin noin viisi ruokalusikallista vaikkei kuvassa siltä näytäkkään, sillä siirappi valui lähes kokonaan astian pohjalle, mikä ei tietenkään haittaa. Usein ohjeet neuvoo laittamaan pari ruokalusikallista mutta itse tykkään makeammasta. Ja tuo rypälesiirappi ei edes maistunut niin makealle kuin se normaali.

Ennen uunitusta, jälkeen-kuvat jäi ottamatta kun oli nälkä :) Innokkaan apurin sormet ei meinaa pysyä loitolla..

Kääryleitä uunitetaan ensin noin puolisen tuntia 200 asteisessa uunissa, kunnes ovat saaneet väriä. Sitten lämpö lasketaan 150 asteeseen ja haudutellaan puolisentoista tuntia. Minulla on liian tehokas (kiertoilma)uuni joten tiputan lämpötiloja ohjeessa annetuista aina vähintään 30 astetta, joten omani olivat 160/120. Kääryleitä valellaan uunituksen lomassa kaalin keitinvedellä kuivumisen estämiseksi.


Tomaatti-sipulipiirakka (tai jätepiirakka kuten sitä meillä kutsutaan) valmistuu nopsasti ja siihen saa upotettua ne rähjäisimmät yksilöt sieltä vihanneslootan pohjalta. Mitään ehoimpia salaattivermeitä tähän ei todellakaan kannata tuhlata! Täytteeksi meni meillä tällä kertaa kolme tomaattia (pl. pehmenneet kohdat), 1 iso sipuli, 2 pientä suippopaprikaa ja hieman pehmennyt pieni munakoiso (itketettynä). Käytän kaikki vihannekset aina pannun kautta pehmeyden lisäämiseksi mutta tämä työvaihe ei ole millään muotoa pakollinen.


Piirakka saanut ylleen äidiltä perityn pullaliinan. "Peritty" ei tässä tapauksessa meinaa että äidistä olisi aika jättänyt, ihan vaan kävelin mamman kaapille ja otin kyseisen liinan sieltä mukaani. Ja vanhasta saunan verhosta tehdyn sipulipussin jota uhkasi Ruskon jäteasema.

Kaikki osaa varmasti piirakan tehdä munamaitoineen (laittakaa siihen paljon oreganoa!) joten en keskity nyt siihen, vaan jaan pikku salaisuuden koskien piirakan pohjaa. Mummoni tekee hands down maailman parhainta kinkkupiirakkaa mutta sitä ei meillä syödä johtuen siitä että mieheni ja tyttäreni ovat muslimeja. Kukaan ei kuitenkaan estä käyttämästä kyseistä pohjaa muissa piirakoissa, ja sen pohjan juju on siinä että osa jauhoista on korvattu perunahiutaleilla. Ne löytyy kaupassa sieltä mummon muusin vierestä. Perunahiutaleet vähentää pohjan pullamaisuutta, tuo rapsakkuutta ja ah niin hyvää makua!

(Maailman) Parhain piirakkapohja

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunahiutaleita
100g voita
suolaa
0,5dl kermaa, maitoa tai vettä
1 tl leivinjauhetta
(50g juustoraastetta, tuo sekin mukavaa makua)

Ja piirakkataikinahan pitää sitten muokata käsin, ei koneella. Pienenä vinkkinä sinulle, joka myös omistat ylitehokkaan uunin: laita piirakan päälle tuleva juustoraaste piirakkaan ennen munamaitoa, palamisen mahdollisuus pienenee huomattavasti.

Nyt nöttösen viereen unille!

1 kommentti:

  1. Samaisenkaltaisella piirakka-ohjeella olen tehnyt suolaiset piiraani ihan nuoresta asti ja en näe syytä vaihtaa reseptiä - HERKKUA!!! Juustoraastetta en ole kyllä koskaan kokeillut taikinan joukkoon, mutta poimin vinkin ja kokeilen!

    VastaaPoista